Jemná motorika a nekončící zábava s kinetickým pískem

Dnešní doba se nám co se týče dětí změnila. Všeobecně je známo, že naše děti používají digitální technologie ve velké míře. Nedá se úplně říct, že je to jen špatně nebo jen dobře, vše má své pro a proti.

Otázkou je, zda výhody dokáží vyvážit negativní vliv na vývoj dětí. Co určitě můžeme říct jako velký mínus u těchto digitálních vymožeností již nyní je, že naše děti si již velmi zřídka kdy hrají na čerstvém vzduchu, mají mnohokrát méně pohybu a tedy nejčastěji tráví svůj volný čas spíš pasivně.

Bohužel jsou pro děti moderní technologie velmi zajímavé a jak všichni víme tak internet a veškeré aplikace jsou velkým žroutem času a tím jim nezbývá čas na aktivity, které jim pomáhají ve správném rozvoji.

three-little-sisters-sitting-summer-park_1157-20264

Proč je pohyb tak důležitý ?
Pohyb je základní potřebou - děti jsou schopny se pohybem dorozumět, rozvíjí se, objevují svět a získají tak i nové zkušenosti. Správný vývoj hrubé a jemné motoriky totiž ovlivňuje jejich životy – zručnost, výběr koníčků, začlenění do kolektivu ve škole nebo v práci, sociální postavení.

Vývoj jemné motoriky - mimika, pohyb prstů a mluvidel
Znamená to především koordinaci jemných pohybů a vědomou manipulaci s předměty. U dětí probíhá vývoj samovolně avšak je potřeba dítě učit.

Dítě se učí používat předměty koordinací oko-ruka, vědomě manipuluje s různými nástroji. Od manipulace s věcmi celou rukou až po první stádium rozvoje, tzv. klešťový úchop, kdy je dítě schopné vzít věc mezi palec a ukazováček.

Při nedostatečném rozvoji, tedy nedostatku příležitostí učit se, mohou mít děti problém při běžných denních úkonech jako je zavazování tkaniček, oblékání se nebo při psaní, malování a některých ručních pracích.

Jak rozvíjet jemnou motoriku ? Rozhýbejte prsty s hračkami !
Veškeré aktivity u dětí je důležité provádět formou hry, vše s ohledem na věk a schopnosti dítěte. Navlékat korálky nebo těstoviny, modelovat s plastelínou, obtiskovat a obkreslovat různé tvary, zkoušet zapínat knoflíky, zipy, oblékat panenky nebo si hrát na písku.
U starších dětí je vhodné pořídit různé stavebnice, skládat kostky, puzzle a postupně nabízet menší díly.

  2999246527 45072-2 47007

Naše tipy na hračky rozvíjející motoriku u dětí:
Mezi skvělého pomocníka v rozvoji motoriky patří kinetický písek – rozvíjí dětskou fantazii, tvůrčí schopnosti a jemnou motoriku. Vaše ratolesti se mohou stát stavby vedoucím a postavit například hrad nebo se stát kuchařem a "uvařit" tak nějaké speciality. Stále dokola mohou proměňovat své sny v hmatatelné objekty, mohou se učit. Materiál písku je velmi hebký, měkký a příjemný na dotek.
Mezi další velké výhody patří skutečnost, že písek nikdy nevysychá a snadno se uklízí. Nelepí se totiž na předměty ani na ruce a spojí se jen sám se sebou.

12908-5 46518-4 46521-6  46524-5

V naší nabídce naleznete spoustu barevných variant. V nabídce máme také písek ve větším balení, který je uložen v kyblíku, do kterého můžete písek po hře uklidit. Naleznete také variantu v kyblíku, ve kterém mimo písku naleznete i formičky a hra může začít ihned.
Ke kinetickému písku můžeme i doporučit stylovou dřevěnou krabičku s víkem ,ze které můžete vytvořit malé " pískoviště", ve kterém může zůstat písek hned uložený. 
K písku můžeme doporučit i doplňky, se kterými se Vaše dítě určitě zabaví:

Váleček                                 

- Dřevěná lžíce

- Dřevěná lopatka

- Dřevěný nožík

- Velký výběr autíček - bagr , sklápěčka , buldozér , silniční válec , vysokozdvižný vozík , míchačka ...nebo sada stavebních nebo hasičských autíček.

45033-2  45021-1  45027-1  46698 

 

Další tipy na hračky pro rozvoj motoriky:
Pro menší děti je skvělé použít na rozvoj motoriky vkládačky a puzzle díky zábavným obrázkům a pestrým barvám dítě tato hra zaujme a ještě se bude u hry i učit. Motoriku u větších dětí skvěle podporují kreativní hračky a hra na hudební nástroje.

 

45849-5 3629847487 45924-1

×

Splátková kalkulačka ESSOX