Jaro ve Vaší rozkvetlé zahradě: Krok za krokem k dokonalému plotu ze smrkových plotovek

Jaro je nejen časem nového života v zahradě, ale také ideálním obdobím pro úpravu zahrady a prostoru kolem domu. Pokud plánujete výměnu nebo instalaci nového plotu, můžete přemýšlet o dřevěných plotovkách ze smrkového dřeva, které jsou oblíbenou a trvanlivou volbou. Tyto plotovky jsou oblíbené pro svou přírodní krásu a schopnost odolávat náročným podmínkám venkovního prostředí.

Jaro ve Vaší rozkvetlé zahradě: Krok za krokem k dokonalému plotu ze smrkových plotovek

Nadpis: Název produktu

Co jsou to plotovky?


Plotovky jsou již opracované dřevěné latě, které jsou hoblované a připravené k použití bez nutnosti dodatečného broušení, jsou to hotové prvky, které lze hned použít ke stavbě plotu.

Dřevěné ploty jsou u nás velmi oblíbené a existuje několik dobrých důvodů. Jedním z nich je jejich přirozený vzhled, který dokonale ladí s okolním prostředím. Dřevěné ploty přinášejí do zahrady určitou rustikálnost, která se hodí nejen do venkovských, ale i do modernějších prostředí. Dalším lákavým faktorem je jejich relativně nízká cena ve srovnání s jinými materiály na oplocení. Dřevěné plotovky jsou finančně dostupné a nabízejí skvělý poměr cena - výkon. To činí dřevěné ploty atraktivní volbou pro majitele zahrad a nemovitostí, kteří hledají efektivní způsob, jak ohraničit svůj pozemek. Dřevěné oplocení má dlouhou historii a tradici v českém prostředí a je stále populární pro svůj klasický a estetický vzhled. Mnoho majitelů domů preferuje dřevěné ploty právě kvůli jejich tradičnímu vzhledu a schopnosti zapadnout do různých typů zahradních designů. Na trhu je také široká nabídka dřevěných plotovek v různých barvách, tvarech a délkách, což umožňuje každému najít vhodné řešení podle svých individuálních preferencí.

Pokud plánujete stavbu nového plotu nebo renovaci stávajícího, dřevěné plotovky představují skvělou volbu, která spojuje praktičnost, estetiku a tradiční hodnoty. 

Jak vybrat dřevěné plotovky?

Při návštěvě hobbymarketu nebo při prohlížení internetových stránek se setkáte s různými druhy dřevěných plotovek, které se obvykle liší podle čtyř základních parametrů:

ROZMĚRY: 

Klasické dřevěné plotovky se vyrábějí v různých délkách (velikostech či výškách) od 90 do 180 cm, přičemž nejběžnější výška plotu bez podezdívky je kolem 150 cm. V našem eshopu nabízíme plotovky v rozmezí velikostí od 50 do 160 cm, což umožňuje širší možnost výběru podle konkrétních potřeb Vašeho pozemku. Vyšší plotovky poskytují větší soukromí a efektivně omezení zvědavých pohledů sousedů na Váš pozemek.

TIP:

Pokud se Vaše zahrada stává oblíbeným útočištěm pro jeleny nebo srnky, doporučuje se stavba vyššího plotu (2 metry a více), který lépe zvířata zadrží. Pro ploty s výškou nad 2 metry je často 
nezbytné ohlásit výstavbu plotu na stavebním úřadě.

POVRCHOVÉ ÚPRAVY:

Plotovky mohou být nabízeny s různými povrchovými úpravami nebo neupravené, což umožňuje výběr odpovídající varianty podle vašich preferencí a požadavků. Dřevěné plotovky lze ošetřit nátěrem nebo impregnací, což prodlužuje jejich životnost tím, že zabraňují pronikání vlhkosti a zpomalují proces stárnutí dřeva. Nátěr také funguje jako ochranný štít proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, včetně UV záření, deště, sněhu a mrazu. Tím se minimalizuje riziko praskání, šednutí nebo jiného poškození dřeva. Povrchová úprava dodává plotovkám estetický vzhled a zvýrazní přírodní krásu dřeva. Barevné nátěry umožňují přizpůsobit plotovky okolnímu designu a celkovému stylu prostředí.

DRUH DŘEVA: 

Dřevěné plotovky jsou k dispozici z různých druhů dřeva, jako je smrk, borovice nebo dub, přičemž každý druh má své specifické vlastnosti v pevnosti, odolnosti a estetickém dojmu.

Smrkové plotovky
jsou velmi oblíbené díky své cenové a snadné dostupnosti. Avšak vyžadují pravidelnou údržbu v podobě nátěru a ochrany proti povětrnostním vlivům, aby si udržely svou kvalitu. Smrkové plotovky mají životnost kolem 6 až 10 let.

Dubové plotovky jsou extrémně odolné a atraktivní, ale často jsou dražší než smrkové varianty. Díky své odolnosti jsou vhodné tam, kde se očekává dlouhá životnost plotu bez časté údržby.

Existují také plotovky z jiných tvrdých dřevin, jako je cedr, který je známý svou odolností vůči hnilobě a hmyzu. Tyto dřeviny mohou být vhodné pro zahrady s extrémnějšími podmínkami nebo pro ty, kteří preferují trvanlivost bez kompromisů.

Při výběru správného druhu dřevěných plotovek je klíčové zvážit konkrétní požadavky na cenu, odolnost, estetiku a údržbu. To zajistí, že Váš plot bude nejen funkční, ale také esteticky přitažlivý a odolný vůči vnějším vlivům.

ZAKONČENÍ (HLAVY) DŘEVĚNÝCH PLOTOVEK:

Zakončení představuje další možnost úpravy, která ovlivňuje celkový vzhled Vašeho plotu. Zatímco klasické plotovky mají obvykle na obou koncích rovný řez, existují také varianty s kulatým, špičatým nebo ozdobným zakončením, které dodávají plotu originální a estetický vzhled. Zakulacené plotovky nejenže vypadají dobře, ale mají i svůj praktický důvod - drží se na nich méně voda nebo sníh, což zvyšuje celkovou odolnost materiálu a prodlužuje životnost plotu.

KVALITA DŘEVA:

Při výběru plotovek se zaměřte na ty s minimálními vadami, jako jsou praskliny nebo uzly. Tím zajistíte, že plotovky budou pevné, odolné a budou mít dlouhou životnost.

Kolik plotovek?

Postavení dřevěného plotu není náročné a zvládne ho každý kutil. Jedním z mála problémů, se kterými se můžete setkat, je vypočítání správného počtu plotovek a správných mezer mezi nimi. Před zakoupením plotovek je důležité přesně zjistit obvod svého pozemku. Poté snadno spočítáte, kolik plotovek budete potřebovat k celkovému ohraničení. 

Následující kroky vám pomohou spočítat potřebné množství plotovek:

ZMĚŘTE OBVOD POZEMKU:

Pomocí měřícího pásku nebo jiného měřidla zjistěte celkovou délku obvodu Vašeho pozemku.

URČETE DÉLKU A ŠÍŘKU PLOTOVEK:

Určete délku a šířku plotovek, které chcete použít.

SPOČÍTEJTE POČET PLOTOVEK:

Zajištění přesného měření a výpočtu Vám pomůže koupit správné množství plotovek a usnadní instalaci ohradníku kolem Vaší zahrady nebo pozemku. 

Pro výpočet přesného množství plotovek a mezery mezi nimi můžete použít následující vzorec:

Čistá délka plotového pole / (šířka plotovky + mezera mezi plotovkami) = počet plotovek

Například, pokud je délka plotového pole 10 metrů, mezera mezi plotovkami je 0,06 metru, a šířka plotovky je 0,09 metru, můžete spočítat počet plotovek jako:  10 / (0,06 + 0,09) = 66,6

V tomto případě byste potřebovali zakoupit a nainstalovat minimálně 67 plotovek.

Nezapomeňte si objednat několik plotovek navíc pro případné nečekané situace. Doporučujeme mít k dispozici rezervu 4-5 plotovek, nikdy nevíte, zda se některá z nich nepoškodí a nebude nutné ji nahradit během instalace či později.

Nadpis: Název produktu

Jak správně pečovat o dřevěný plot?

Chcete-li, aby Váš nový plot vydržel dlouho v perfektním stavu, je klíčové věnovat mu pravidelnou péči. Aplikace ochranného nátěru pomáhá chránit dřevo před vlhkostí a škodlivými účinky slunečního záření. Pravidelné kontroly a opravy poškozených částí plotu jsou nezbytné pro zachování jeho integrity a odolnosti vůči vnějším vlivům. Použití vhodných impregnačních prostředků pomáhá chránit dřevo před škůdci a plísněmi, což samozřejmě také prodlužuje jeho životnost. S těmito jednoduchými opatřeními si udržíte Váš dřevěný plot v krásném stavu po mnoho let. 

Jaro ve Vaší rozkvetlé zahradě: Krok za krokem k dokonalému plotu ze smrkových plotovek

Jaro představuje skvělou příležitost pro investici do nového dřevěného plotu. S pečlivým výběrem materiálu a následnou správnou péčí můžete získat plot, který bude ozdobou Vašeho pozemku.

×

Splátková kalkulačka ESSOX