Koupání a hygiena miminka

S narozením miminka přichází velká spousta povinností, ale také i hygienických zásad, které je potřeba dodržovat, a jednou z nich je právě koupání miminka.

Koupání novorozence může u maminek vyvolávat obavy. Abyste předešly jakýmkoliv stresovým situacím je určitě dobré si k ruce připravit veškeré pomůcky, co budete potřebovat ke koupání, protože při koupání rozhodně od miminka nemůžete jen tak odběhnout.

Pokud si nejste jistí, co vše budete ke koupání potřebovat nebo jak často vaše miminko koupat, podívejte se na naše rady a tipy, které vás zbaví zbytečných starostí a koupání bude naprostá hračka.

cute-baby-girl-white-bathrobe_1328-2539

Kdy s koupáním začít ?

Novorozené miminka je vhodné koupat 1x za dva až tři dny a koupel by měla trvat ideálně 5 – 10 minut.

Proč ? - Pokožka u malých miminek je velmi citlivá a její ochranný film není ještě plně vyvinut. S každou koupelí se tento žádoucí ochranný film, tvořený vlhkostí a mázkem, smývá a dětská pokožka se tak stává o dost náchylnější.

 

Miminko je sice vhodné koupat třeba jen 3x týdně avšak neznamená, že ve zbylé dny jeho pokožka nepotřebuje péči. Jednou denně, například při večerním přebalování, je potřeba miminko otřít a odstranit odumřelé zbytky kůže smíšené s výměšky potních a mazových žláz, které mohou vést k nepříjemným opruzeninám. K očištění nejlépe použijte jemnou bavlněnou tkaninu, vatové tampony, které navlhčete jemným dětským olejem nebo vlhčené ubrousky.

 

Nejvhodnější doba na koupání ?

Nejvhodnější denní dobou pro koupání miminka je podvečer nebo večer, přibližně jednu hodinu před krmením a následným uložením do postýlky. Příjemná koupel miminko zklidní a připraví na večerní pohodu.

vanicka-s-podlozkou

Kde dítě koupat?

Miminka je ideální koupat v jejich vlastní vaničce, a to z důvodu možného přenosu infekce z klasické velké vany, kterou používá celá rodina. Mimo to je dětská vanička úspornější i z hlediska množství vody a děťátko se v ní také cítí útulněji a bezpečněji.

 

Vaničku si umístěte na takové místo, které bude pro miminko bezpečné a pro Vás jako maminku pohodlné abyste se musela příliš ohýbat. Mnoho rodičů pokládá vaničku třeba na jídelní stůl, přebalovací komodu nebo pračku. Dítě však musíte mít neustále pod dozorem, a pokud je ve vaničce, nikdy se od něj nevzdalujte.
 

Na co všechno musím před koupelí myslet? 

Abyste se od miminka během koupele nemuseli vzdálit, je potřeba si předem připravit vše potřebné - mycí prostředky, osušku, čistou plenku, kosmetiku, kterou použijete na péči po koupeli, hřebínek, vatové tyčinky tampónky a oblečení. Optimální pokojová teplota pro koupání miminka je 22 až 24 °C a voda ve vaničce by se měla pohybovat kolem přirozené teploty lidského těle, tedy v rozmezí mezi 36 a 38 °C. S kontrolou teploty vody vám pomůže praktický teploměr do koupele.

Při koupání můžeme použít praktické lehátko, na které dítě položíte. Lehátko umožní, aby miminko mělo hlavičku bezpečně nad vodou a vy budete mít obě ruce volné a tak můžete krásně pečovat o své miminko.

 

TIP LUCEDA: V případě, že je dítě už maličko větší a začínají ho zajímat veškeré věci co se kolem dějí, je dobré pořídit do vaničky nějakou hračku, která dítě zabaví během koupání a vy tak budete mít čas na to pohodlně miminko umýt.

top-view-baby-clothes-with-bath-accessories_23-2148251538 

Jak při mytí miminka postupovat? 

Při mytí vždy postupujte od shora dolů. Začněte u hlavičky a obličeje, postupujte přes trup a ručičky, zadeček a intimní partie až po nožičky. Dbejte na to, abyste důkladně umyli všechny záhyby, které na dětském tělíčku najdete.
U holčiček je potřeba dodržovat další zásadu, a to zepředu dozadu. To znamená, že při omývání je důležité začít intimními partiemi a pokračovat k zadečku. Díky tomu předejdete možnému zanesení nečistot do intimních partií, které může vyústit v nepříjemný zánět.

 

Když je miminko vykoupané:

Čisté a voňavé miminko po skončení koupele opatrně položte na měkkou a příjemnou podložku. Jako ideální se jeví přebalovací podložka, na kterou položíte osušku nebo plenu. Děťátko nesušte třením, ale pouze přikládáním látky. 

Suché miminko následně nezapomeňte potřít dětským krémem nebo olejíčkem pro důslednější péči o dětskou pokožku. Nakonec už stačí jen dát plenku, převléct do pyžámka a nakrmit.

newborn-changing_nappy-big_banner

Blíží se čas spánku:

Uklidňující koupel, po které se děťátko cítí příjemně unavené, se stane pro vaše miminko signálem, že se pomalu blíží čas spánku. Po koupeli své miminko nakrmte, mazlete se s ním a hýčkejte ho. Vše provádějte klidně a na miminko mluvte mírným tichým hlasem, abyste ho zbytečně nerozdováděli. Miminko poté uložte do postýlky a dopřejte mu po náročném dni plném objevování klidný spánek tolik potřebný pro jeho zdravý vývoj.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX