Jak vybrat postýlku pro nejmenší děti?

Čeká vás radostná událost a chcete, aby se vaše očekávané dítě dobře vyspalo? Výběr dětské postýlky je tím nejdůležitějším, co můžete pro své miminko udělat, ještě předtím než se narodí. Kvalitní a vydatný spánek mu totiž zajistí klid a vám dostatek energie na zvládání každodenních péče o nejmladšího člena rodiny.

detska-postylka

Jak dítěti zajistit kvalitní spánek?

Novorozenec prospí klidně i 20 hodin denně, později se potřeba jeho spánku stabilizuje na 15 až 16 hodinách. Přesto bude spánek ještě dlouho zaujímat většinu jeho denní náplně, a proto byste mu pro něj měli zajistit odpovídající podmínky. To do jaké míry se vám to podaří, bude mít vliv nejen na kvalitu jeho spánku, ale také na odpovídající vývoj páteře a celého těla. Co byste tedy měli pro spánek svého dítěte udělat v prvních měsících jeho života?

Polohovatelný rošt a pohodlná matrace

Aby vašemu dítěti postýlka vydržela co nejdéle, pořiďte mu takovou, u níž je možné nastavit výšku roštu do několika poloh. V případě novorozence je praktické dát rošt co nejvýše, abyste k němu dobře mohli, jak bude dítě růst a objevovat svět, budete moci posouvat rošt do nižších poloh a tím zabránit jeho vypadnutí z postýlky. Větší děti ocení nejnižší polohu roštu, případně i možnost odnímání některých šprušlí, aby mohly z postýlky samy vylézt. Na kvalitu odpočinku, ale také správný vývoj páteře má vliv kvalita matrace. Rozhodně nechtějte na této komponentně dětské postýlky ušetřit a nevybírejte měkké molitanové matrace, které dětskému tělíčku při spánku neposkytnou dostatečnou podporu. Vsaďte na pevné a prodyšné přírodní materiály a vybírejte spíše tužší matrace, například z pohanky či kokosového vlákna. Vhodná je v tomto ohledu také paměťová pěna.

Odolný materiál korpusu postýlky

Nejen vnitřní vybavení postýlky je důležité. Vliv na její funkci má také materiál, z něhož je vyroben samotný korpus postýlky. Ideální je z tohoto pohledu pevné tvrdé dřevo, které vydrží i pozdější průzkumné výpravy malého batolete a poskytne mu oporu pro první pokusy o stoj. Nezapomeňte na to, že vaše dítě bude některé části postýlky také ochutnávat. Proto byste měli vyžadovat nejen certifikát o bezpečnosti postýlky jako takové, ale i její povrchové úpravy.

Budete chtít postýlku přesouvat?

Budete-li chtít postýlku přesouvat po bytě a jednou dopřát vašemu malému vydatný spánek v ložnici či pokojíčku a podruhé zase vaši společnost v obýváku, vybírejte postýlku, která je opatřená kolečkama. Ta se obvykle dají v době, kdy má postýlka stát pevně, zvednout a vyřadit z provozu. Plánujete-li častější pohyb miminka po bytě, je praktické mu pro první měsíce života dopřát místo postýlky rovnou koš na kolečkách. V tom může dítě spát přibližně do půl roku života a jednoduše jej v něm převezete, kam zrovna budete potřebovat.

Vybrat postýlku pro děti

×

Splátková kalkulačka ESSOX